PRZEPISY

 

W naszym regionie działa prężnie wiele kół gospodyń wiejskich. Chętnie uczestniczą one w festynach, targach, akcjach promocyjnych , aby ukazywać bogactwo naszego regionu.
Nasza firma jest zaprzyjaźniona z lokalnymi kołami i dzięki ich uprzejmości mamy dostęp do wielu ciekawych przepisów kulinarnych. Z przyjemnością dzielimy się nimi z Państwem.


Babski Raj 


Koło Gospodyń Wiejskich  "Babski Raj" to grupa sympatycznych i pełnych życia kobiet z miejscowości  Rdzuchów, Rdzuchów Kolonia i Sady. Naszą działalność rozpoczęliśmy 24 maja 2015 roku i tak trwamy do dziś. Obecnie w kole działa 15, mających mnóstwo pomysłów pań. Bierzemy udział w wielu prezentacjach kulinarnych i konkursach. Naszymi potrawami zajadają się wszyscy mieszkańcy gminy na corocznych Dniach Papryki, organizowanych w Potworowie. Są to tradycyjne i bardzo smaczne potrawy, z wykorzystaniem przede wszystkim naszego regionalnego " dobra" jakim jest papryka. Nasze miejscowości jak i cała gmina Potworów słynie z uprawy papryki, którą promujemy współpracując ze Zrzeszeniem Producentów Papryki RP. Oprócz gotowania chętnie bierzemy udział w dorocznych festiwalach jest to między innymi Festiwal Muzyki Ludowej im. Jana Gacy w Przystałowicach Małych, i Festiwal Folklorystyczny w Odrzywole. Śpiewamy również na przeglądach, imprezach i prezentacjach. Co roku organizujemy w naszym kole " Kusaki". Przebieramy się i odwiedzamy mieszkańców naszych miejscowości ze śpiewem na ustach i uśmiechem na twarzy. Gdy jest więcej czasu staramy się spędzić go, integrując się razem na wyjazdach, wyprawach rowerowych lub do kina. Robimy ogniska, i zawsze świetnie czujemy się w swoim towarzystwie. W 2019 roku nasze koło zdobyło 1 miejsce w plebiscycie Mistrzowie Agro 2019 na najlepsze KGW w powiecie przysuskim. Na koniec przedstawiamy przepisy których głównym składnikiem jest oczywiście papryka :)

 

 

 

PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ KUSKUS Z MIĘSEM I CUKINIA.

Składniki:
- ok 6 średnich papryk
- 200g kaszy kuskus
- 400g mięsa mielonego
- cukinia ok 250g
- cebula ok 150g
- 3 ząbki czosnku
-½ pęczka natki pietruszki i kopru
- ok 100 g koncentratu pomidorowego
- ok 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- papryka słodka, ostra, pieprz i sól

 

Sposób przygotowania:

Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek pokroić drobno. Cukinię umyć, pokroić w cienkie paski. Zieleninę drobno posiekać. Paprykę umyć, odciąć czapeczkę z ogonkiem i wydrążyć nasiona. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć cebulę aby się zeszkliła, dodać mięso i czosnek, smażyć jeszcze ok 3 minuty. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Tak przesmażone mięso połączyć z kaszą, zieleniną i przyprawić do smaku. Paprykę napełniamy farszem, ugniatamy łyżką, przykrywamy czapeczką z ogonkiem i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem lub na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na 35 minut.

Smacznego :)

 

 

 

PAPRYKA MARYNOWANA W MIODZIE.

Składniki:
-  papryka czerwona i żółta
- woda 2 litry
- ocet 1,5 szklanki
- cukier 2 szklanki
- miód 2 łyżki
- sól 2 łyżki
- liść laurowy 1 sztuka
- ziele angielskie 2 sztuki
- pieprz 5 ziaren
- czosnek 1,5 ząbka
- gorczyca 0,5 łyżeczki
- olej po 1 łyżce do każdego słoika

 

Sposób przygotowania: 
Paprykę myjemy, oczyszczamy z ziaren i kroimy w paski. Układamy w słoikach. Do każdego słoika dodajemy przyprawy. Przygotowujemy zalewę : wodę, ocet, miód, cukier i sól łączymy w jednym garnku i zagotowujemy. Gorąca zalewą zalewamy paprykę, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy ok 15 minut.

 

 

 


Przepisy od naszych producentów 

 

PAPRYCZKI FASZEROWANE SEREM FETA

Składniki /4 słoiki/:
- 1 kg małych papryczek (czereśniowe lub pomidorowe)
- 8 papryczek chili
- 350 g sera feta
- 300 g serka twarogowego (lub twarogu)
- świeży tymianek
- mielone chili
- sól, pieprz
- ok. 12 ząbków czosnku
- oliwa
- 50 ml octu 10%
- 400 ml wody


Sposób przygotowania:

apryczki umyć, usunąć z nich delikatnie gniazda nasienne. W garnku nastawić wodę z octem i zagotować. Włożyć papryczki i gotować przez ok. 5 minut. Następnie przełożyć je szybko do naczynia z zimną wodą.
Serki połączyć, dodać zioła i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (5 szt.). Wymieszać i małą łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego faszerować przygotowane wcześniej papryczki.
Na dno każdego słoika włożyć gałązkę tymianku i 2 ząbki czosnku. Ułożyć ciasno papryczki, dodać po dwie faszerowane papryczki chili i dołożyć po ząbku czosnku i gałązce tymianku. Zalać ciepłą (ale nie gorącą!) oliwą. Zakręcić i odstawić. Tak przygotowane papryczki mogą spokojnie czekać na niespodziewanych gości. 

 

 

KECZUP Z CUKINII:

Składniki: 
-1,5kg cukinii (ze skórką)
- 0,5 kg cebuli
- Łyżka soli
- 2 szklanki cukru
- po 1 łyżeczce słodkiej papryki i ostrej
- łyżeczka pieprzu
- 3 słoiczki koncentratu pomidorowego
- 0,5 szklanki octu


Sposób przygotowania:

Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce na grubych oczkach i zasypać solą. Pozostawić na 6 godzin, żeby zmiękło. Po 6 godzinach dodać  2 szklanki cukru i gotować 20 minut. Następnie dodać paprykę ostrą i słodką, pieprz, koncentrat pomidorowy oraz ocet. Gotować przez 10 minut. Po ugotowaniu zblendować, gorące wlać do słoiczków. Pasteryzować przez 10 minut. Przyprawy można dodać wedle własnego uznania, jeśli chcemy ostrzejszy keczup dodajemy więcej pieprzu i ostrej papryki.
Smacznego! 

 

 

 

 

EURO PAPRYKA , Wola Przypkowska, ul. Piękna 13, 05-555 Tarczyn, Polska

Dział handlowy:  +48 519 580 350,  +48 601 499 421, +48 502 962 508